Leontien – Gert Jan de Vries

Leontien, de biografie van Leontien van Moorsel – Gert Jan de Vries

Leontien van Moorsel was de meest gelauwerde Nederlandse sportvrouw aller tijden en de beste wielrenster ter wereld.

Leontien is een toonbeeld van wilskracht, een fietsfenomeen dat alle beloften waarmaakte die ze deed als Malle Tinus uit Boekel, het meisje dat op haar vijftiende voor het eerst Nederlands kampioene werd. Ze groeide uit tot een veelvoudig wereld- en Olympisch kampioene, wielrenster van de (20e) eeuw en winnares van ontelbaar veel koersen.

Ze verlegde de grenzen van haar sport. Door zichzelf uit te hongeren overschreed ze de grenzen van haar gezondheid. Ze was een voorbeeld voor velen. Maar hoe hoog was de prijs van het succes? En hoe kreeg ze het voor elkaar om ondanks de vernietigende anorexia topprestaties te leveren?

In Leontien wordt een levendig portret geschetst van ‘de gezellige Brabantse meid’ die trainde met de mannen, streed tegen zichzelf en het gezicht werd van het (Nederlandse) dameswielrennen. Met veel onbekende details, fotokatern, verantwoording en een overzicht van alle zeges die Van Moorsel behaalde.

Gert Jan de Vries (1963) is publicist. Hij is samensteller van de Canon van de Europese poëzie (i.s.m. met Ilja Leonard Pfeijfer) en auteur van o.a. de wielrenparodie Tour de Farce waarover Pieter Waterdrinker zei: ‘echt heel goed en origineel.’

Specificaties
Uitvoering            Paperback met fotokatern
Aantal pagina’s    272
ISBN                      97890 8975 0358