De jonge Hitler – Sjoerd J. de Boer

De jonge Hitler – Sjoerd J. de Boer

In woord en vooral veel beeld laat De jonge Hitler locaties zien waar Hitler leefde. De verhalen die er over hem werden verteld zijn nauwkeurig onderzocht. Wat was propaganda en wat was waar?

WO2-deskundige Sjoerd de Boer neemt de lezer mee op reis door Oostenrijk. Van Braunau en Passau tot Linz en Wenen. In Braunau am Inn, op 20 april 1889 wordt in een appartement boven een café Adolf Hitler geboren. Over de jonge jaren van de latere dictator is echter weinig vastgelegd. Pas wanneer zijn bekendheid als politicus groeit komt er belangstelling voor zijn voorgeschiedenis.

Dit boek behandelt Hitlers eerste twintig levensjaren en zijn eigen propagandistische uitspraken over het belang van zijn jeugdjaren. Het is gebaseerd op nieuw onderzoek naar Mein Kampf en recent biografisch onderzoek. Ook deed auteur de Boer zelf veel aanvullend onderzoek in de regio.

Zo vindt de fabel dat Hitler een Jood was zijn oorsprong in enkele verdwenen dorpen in het noorden van Oostenrijk. Hier kwamen zijn voorouders vandaan. Er is inmiddels weinig meer over van de dorpjes, behalve ruïnes op een moeilijk begaanbaar militair terrein. De auteur vond er een aantal terug.

De auteur geeft antwoord op vragen als: hoe waren de onderlinge familierelaties in het gezin? Hoe betrouwbaar is de biografie die jeugdvriend August Kubizeks over Hitler schreef? Wat was de reden dat hij niet door de toelatingstest voor de Weense kunstacademie kwam? Wat was het ‘verdwenen’ jaar uit Hitlers biografie? En keerde Hitler ooit terug naar de plekken van zijn jeugd en hoe zien die plekken er nu uit?

Niet eerder verscheen een boek met Toen & Nu foto’s van woonhuizen, ruïnes, kerken, theaters en speciale plekken in de natuur die een rol speelden in het leven van de jonge Hitler.

Het werk van Sjoerd J. de Boer (1972) wordt inmiddels vertaald in het Engels, Pools en Tsjechisch. Eerder publiceerde hij o.a. De Hitlermythes, Een cadeautje van de Führer en De vlucht uit Hitlers Bunker. Hij werkt mee aan de podcast Wegens Hitler.

Specificaties

Formaat              13,5 x 21 cm
Uitvoering           paperback
Omvang               ca. 256 pagina’s
ISBN                    97890 8975 3717
NUR                     339
Prijs                      €22,99
Verschijnt            april 2023