De vlucht uit Hitlers bunker – Sjoerd J. de Boer

De vlucht uit Hitlers bunker – Sjoerd J. de Boer

April 1945. Berlijn is omsingeld door het Russische leger. Tijdens de laatste dagen van het Derde Rijk bevindt de politieke top en de legerleiding zich diep onder de grond in de Führerbunker. Het wachten is op de aangekondigde dood van Adolf Hitler.

Pas als de Russische troepen de bunker tot op een paar honderd meter zijn genaderd pleegt Hitler zelfmoord. Een massale uittocht uit de bunker komt op gang.

Slaagt de opzet van de zo verguisde SS-voorman Himmler om met de geallieerden in contact te komen? En welke route nemen Keitel en Jodl, de beide opperbevelhebbers van de Wehrmacht? Waarom trekt veldmaarschalk Hermann Göring een geheel eigen plan? Wat overkomt Albert Speer op zijn vlucht naar Noord-Duitsland? Waarom maakte hij vreemde omwegen op zijn route naar het hoofdkwartier van admiraal Dönitz?

Ook de tot het allerlaatst overgebleven naaste medewerkers van Hitler en de stafmilitairen verlaten de bunker. Hun enige uitweg is een brug over de Spree, aan de noordkant van het centrum. Lukt het hen voor de Russen uit, door de in puin geschoten straten, ondergrondse tunnels en kelders veilig weg te komen?

De vlucht uit Hitlers bunker neemt de lezer mee door Midden- en Noord-Duitsland. Langs vliegvelden, treinstations, de hoofdkwartieren van het Russische opperbevel, vervallen nazi-villa’s en opgeblazen en volgestorte bunkers. Met talloze foto’s van Toen & Nu.

Bij de gerenommeerde Britse military-uitgever Pen & Sword verschijnt tegelijkertijd de Engelse vertaling: Escaping Hitlers Bunker.

Sjoerd J. de Boer (1972) publiceerde De Hitlermythes, de kritische editie van het propagandaboek Met Hitler in het Westen en de bundel Een cadeautje van de Führer. Hij is als auteur van www.thehitlerpages.com, gespecialiseerd in WO2 locaties.