Cold case – Lennart Boot

Cold case: het begrip ontrafeld – Lennart Boot

Het eerste Nederlandstalige boek dat een allesomvattende weergave geeft van het begrip cold case. Nederland telt een kleine 1.800 cold cases, waarvan 1.000 onopgeloste moorden. Deze cold cases krijgen steeds meer aandacht. Vooral dankzij de inzet van de Nederlandse opsporingsautoriteiten. De laatste jaren zijn veel innovatieve ideeën vanuit de politie, het Nederlands Forensisch Instituut en de maatschappij ontwikkeld. Deze leverden regelmatig resultaten waardoor zaken die soms vele jaren onopgelost bleven, kunnen worden afgesloten. Belangrijk is ook de voortdurende aandacht in de media met o.a. de nieuwe aanpak waarin grootschalige mediacampagnes worden ingezet.

Cold cases die de afgelopen jaren veel aandacht kregen zijn de moord op Nicky Verstappen en Marianne Vaatstra en natuurlijk de verdwijning van Tanja Groen waar de Peter R. de Vries Foundation zich zo voor inzet. Zijn deze zaken ook representatief voor de andere zaken? En hoe komt het dat sommige cold cases (gevoelsmatig) meer aandacht krijgen dan de rest? Een van de besproken cases is die van de vermoorde baby Sem Vijverberg. Om tot een oplossing te komen werd een speciale mediacampagne opgezet.

Een cold case zit karakterologisch anders in elkaar en onderscheidt zich van een ‘gewone’ moord. Controversiële opsporingsmethoden lijken daarom een noodzaak. Beproefde methodes zoals de Mr. Big-undercoveractie en forensische genetische genealogie bieden hoop voor de toekomst. Aan de hand van cases wordt in dit boek de balans opgemaakt hoe we in Nederland voor staan.

Lennart Boot (1994) is journalist, onderzoeker en veiligheidskundige. Hij specialiseerde zich in cold cases en forensisch DNA-onderzoek.

Specificaties

Formaat              13,5 x 21 cm
Uitvoering           paperback
Omvang               ca. 256 pagina’s
ISBN                    97890 8975 3717
NUR                     339
Prijs                      €22,99
Verschijnt            april 2023