De Holleeders: Familiedans om een criminele erfenis – Hendrik Jan Korterink
Inclusief Holleeders eigen handgeschreven verklaring!
Jordaans volkstoneel, trial by media, een familietragedie? Het proces tegen Willem Holleeder lijkt in niets op een gewone rechtszaak. De gestoorde verhouding tussen Astrid en Willem past naadloos in een Griekse tragedie. Voor zijn nieuwe boek volgde Hendrik Jan Korterink de hele rechtzaak tegen Willem Holleeder ‘van binnenuit’. De biografie die hij schreef over Holleeders ‘bloedgabber’ Cor van Hout komt tijdens het proces uitgebreid aan de orde en hij kent vrijwel alle betrokkenen persoonlijk. Alsmede de vele vrienden en vijanden van de hoofdrolspelers. In het boek staat ook voor het eerst de volledige handgeschreven verklaring van Holleeder zelf, die hij schreef ter voorbereiding op zijn proces en die als basis diende voor zijn verhoren. ‘Zijn verhaal’, over hoe het begon met de Heinekenontvoering tot zijn aanhouding in 2014.
Willem Holleeder noemde zijn zus Astrid op de laatste dag van het proces “wappie” en beschuldigt haar ervan dat ze alles bij elkaar heeft gelogen. Zus Astrid Holleeder heeft er in de afgelopen jaren alles aan gedaan broer Wim neer te zetten als een monster, een psychopaat, die er niet voor terugdeinsde zijn eigen familie te bedreigen, maar die ook zijn zwager Cor zou hebben laten vermoorden. In haar boek Judas en de daarop gebaseerde televisieserie, toneelstuk en film ontpopt Astrid zich als een engel der wrake. Háár verhaal is breed uitgemeten in de media, met een even uitgekiende als ingenieuze campagne. Maar klopt het wat Astrid zegt of heeft ze – zoals Holleeders advocaten vermoeden – een vertekend beeld van de werkelijkheid?
Het motief voor Astrid om te proberen haar broer de rest van zijn leven achter de tralies te krijgen, is diffuus. Gaat het om aandacht en erkenning, of om geld? In het laatste geval de nalatenschap van de in 2003 geliquideerde Cor van Hout: het met losgeld van de Heinekenontvoering verkregen vermogen.
In De Holleeders komen alle betrokkenen aan het woord. Het eerste deel is de handgeschreven verklaring van Holleeder (‘Mijn verhaal’). Daarin beschrijft hij hoe het in 1983 volgens hem is gegaan met de ontvoering van Freddy Heineken en Ab Doderer, wat er met het losgeld is gebeurd en wat de rol van zijn zussen Sonja en Astrid is geweest. Daarnaast bestaat het boek grotendeels uit de letterlijke weergave van de verhoren van Willem, Astrid en Sonja Holleeder, Sandra den Hartog en Peter R. de Vries, aangevuld met persoonlijke toelichtingen van de schrijver.
Het Openbaar Ministerie eiste levenslang tegen Holleeder. In juli 2019 wordt het vonnis verwacht en zal blijken of de rechtbank Amsterdam voldoende bewijs ziet voor een veroordeling voor betrokkenheid bij een of meer liquidaties. Het wordt levenslang of vrijspraak, een tussenweg is er niet.
Hendrik Jan Korterink (1955) schrijft o.a. voor Panorama en Nieuwe Revu. Hij volgt al vele jaren het nieuws en de ontwikkelingen in het criminele circuit. Als geen ander kent hij de wereld van moord en doodslag, drugsdeals, smokkel en oplichting. Hij beschikt over een groot netwerk. Bij Uitgeverij Just Publishers verschenen meerdere boeken van Korterink, waaronder de bestsellers De BV Bruinsma, Haagse Penoze en Cor (over Heinekenontvoerder Cor van Hout) en zijn spraakmakende boeken over Fred Ros: de Ros-tapes en Moordmakelaar, Kleine Willem en Maffiameid.
Zijn website www.misdaadjournalist.nl trekt dagelijks vanaf 30.000 bezoekers.
Specificaties
Uitvoering paperback
Aantal pagina’s 384
ISBN 97890 8975 943 6