De olifantenfluisteraar – Lawrence Anthony

De olifantenfluisteraar – Lawrence Anthony (met Graham Spence)

Mijn leven met de kudde in de Afrikaanse wildernis.

Als natuurbeschermer Lawrence Anthony wordt gevraagd een kudde olifanten op te nemen op zijn Thula Thula Game Reserve, is zijn eerste reactie: weigeren. Maar Anthony is de laatste kans voor de kudde die regelmatig ontsnapt. De dikhuiden zullen allemaal worden afgemaakt als Anthony ze niet opneemt.

Anthony stemt toe, maar voordat hun verhuizing plaatsvindt breken de dieren opnieuw uit. De leidster van de kudde en haar kalf worden doodgeschoten. Als de overgebleven olifanten in Thula Thula arriveren zijn ze getraumatiseerd, onhandelbaar en heel gevaarlijk.

Met oneindig veel geduld slaagt Lawrence Anthony er uiteindelijk in het vertrouwen van de kudde winnen. Hij beseft gaandeweg dat ‘zijn’ olifanten hem veel leren over het leven, loyaliteit en vrijheid. Hun grote onderlinge verbondenheid maakt hem nederig.

Tegen de achtergrond van het leven op het reservaat met onvergetelijke personages en dieren, vertelt Lawrence Anthony een ontroerend, inspirerend en humorvol verhaal dat diepe indruk op de lezer maakt. Zijn boek werd een wereldwijde besteller met vertalingen in o.a. in Frankrijk, Duitsland, Italië, China en Scandinavië.

Enkele van de bijna 12.000 (!) vijfsterren reacties op Goodreads:

  • ‘This is a 10 star read. Fascinating and highly recommended’
  • ‘I felt so good while reading it — never wanted it to end. I cried a bit, too’
  • ‘This book was full of compassion, love, mystery and adventure’
  • ‘So poignant and so beautiful that I refused to put my book down’
  • ‘Words cannot describe how much I loved this book. It was an absolutely amazing story!’


Lawrence Anthony
(1950 – 2012) was een bekende natuurbeschermer. Zijn boek over de olifantenkudde bracht hem wereldwijde erkenning. Anthony’s werk in Zululand wordt voortgezet door zijn vrouw Francoise Malby-Anthony.

 

Een mooie recensie van NBD Biblion 
De in 2012 overleden auteur Lawrence Anthony startte in Zoeloeland, Zuid-Afrika een natuurbeschermingsproject, genaamd Thula Thula. Dit boek is een reis in de tijd die laat zien wat dat inhoudt. Niet alleen het aankopen van grond, maar ook de rol van stropers, overheidsinstanties, de lokale inwoners en hun gebruiken, veeboeren die tegenwerken. Dat komt allemaal aan de orde. Maar gelukkig gaat het vooral om de dieren en dan met name een kudde olifanten die, door ze op te nemen, gered kan worden van afschieten. De speciale band die er met deze dieren ontstaat. Of misschien juist omgekeerd: die zij met hem hebben. Want olifanten hebben een bijzondere manier van communiceren, onderling en naar de omgeving. De intelligentie was al bekend, maar hier wordt een onbegrijpelijke interactie opnieuw geïllustreerd. Beschreven in vaak humoristische en ontroerende taal, maar ook zo dat het leest als een spannende detective. Je bent steeds benieuwd hoe iets afloopt. Dieren (ook te zien op enkele foto’s) spelen de hoofdrol en gaan voor je leven. En de droom van een groot aaneengesloten natuurreservaat zal werkelijkheid worden. Prachtige verhalen van een gedreven mens. Met een nawoord van de medeauteur. Boeiend voor een breed publiek. Zeker aanbevolen. Met katern kleurenfoto’s.
Recensent: Drs. Jan Beelen