Veertig jaar vóór de tralies, het ‘dubbelleven’ van een vechtsporter – Gerlof Leistra en Govert Wisse

Veertig jaar vóór de tralies, het ‘dubbelleven’ van een vechtsporter – Gerlof Leistra en Govert Wisse

Richard van Asdonck werkte vanaf 1981 in de Bijlmerbajes, de Koepel in Haarlem, het Wolvenplein in Utrecht, de PI in Nieuwegein en in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Hij gaf sportles aan de gedetineerden en trainde het personeel in fysieke en mentale weerbaarheid. Dat levert talloze sappige en bijzondere anekdotes op.

In zijn justitiële carrière maakte Van Asdonck een leger Beruchte Nederlanders mee, zoals  Heer Olivier, kluiskraker Aage M., bodyguard Geurt Roos, Greg en Jesse Remmers en de latere kroongetuige Peter la Serpe. Geregeld moest hij agressieve gedetineerden overbrengen naar de isolatiecel. Ook maakte hij een gijzeling en een serie ontsnappingen mee.

Richard van Asdonck is een Stille Kracht. Die omschrijving verwijst naar zijn Indische achtergrond, maar ook naar zijn ‘wapen’: krav maga en andere verdedigingstechnieken. Sinds 2021 verzorgt hij in PI Nieuwersluis ook weerbaarheidstrainingen voor raadslieden.

Van Asdonck begon met judo, stapte over op karate en kickboksen en bekwaamde zich in jiu jitsu, nunchaku, savate, fast defense en krav maga. ‘Richard is een alleskunner,’ zegt levende vechtsportlegende Chris Dolman.

In Veertig jaar vóór de tralies vertelt Richard van Asdonck vol vuur over zijn sporten en zijn spannende en vooral zeer inspannende ‘dubbelleven’ in de PI.

Gerlof Leistra (1959) is verslaggever voor Elsevier Weekblad en schreef veel over sport. Govert Wisse (1955) was sportverslaggever bij de GPD en Haarlems Dagblad. Eerder schreven zij over vechtsporter Bertje Kops en Judovader Cor van der Geest.

 

Specificaties
Formaat           15 x 23 cm
Omvang           224 pagina’s
Uitvoering       paperback
Extra                 met fotokatern
ISBN                 97890 8975 9641
NUR                 491
Prijs                  € 21,99