Raas, de zwijgende legende

Raas, de zwijgende legende 

Het tijdperk Raas is de belangrijkste periode in de Nederlandse wielergeschiedenis. Wielrenner Jan Raas hoort in het rijtje van grote patrons als Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Rik Van Looy, Eddy Merckx en Bernard Hinault. Mannen die de koers naar hun hand konden zetten, omdat ze beter, dominanter en slimmer waren dan wie ook. Raas’ overwinningen waren vaak groots en meeslepend en zijn gezag was ongeëvenaard.

Na zijn imposante wielercarrière werd Jan Raas ploegleider. In 1996 ging hij in zee met de Rabobank. Het Rabobank Wielerplan was het meest vooruitstrevende en dure sponsorproject dat ooit in Nederland van de grond kwam. Raas tekende voor de infrastructuur. Door allerlei oorzaken verliep dat niet zoals hij had gewild. In 2003 moest hij het veld ruimen.

Waarom werd Raas door de Rabobank aan de kant geschoven? Wat wist hij van het dopinggebruik, zoals diverse renners in later jaren toegaven? Jan Raas zelf zwijgt. Hij weigert ieder interview en behalve enkele vrienden is niemand welkom in zijn huis in het Zeeuwse ’s-Heerenhoek. Maar gelukkig zijn er meer betrokkenen, zoals de renners en de ploegleiders. Zij komen uitgebreid aan het woord in Raas.

‘(…) karaktermens Peter Post groeide uit tot een fenomeen in de wielersport’

Fred van Slogteren schreef een groot aantal wielerboeken, w.o. het jubileumboek van de 75-jarige KNWU en een trilogie over de geschiedenis van Nederland in de Tour de France.

Specificaties
Formaat           13 x 21,5 cm
Omvang           272 pagina’s
Uitvoering       paperback
Extra                met fotokatern
ISBN                97890 8975 5667
NUR                 480
Prijs                  € 20,00