Peter Post, een fenomeen in de wielersport

Peter Post, een fenomeen in de wielersport

De biografie van het wielerbeest Peter Post (1933 – 2011) dat veertig jaar lang een indrukwekkend stempel drukte op de vaderlandse en internationale wielersport. Zijn erfenis doet zich nog steeds gelden.

Toen de Amsterdamse slagerszoon Peter Post besloot profwielrenner te worden en daarin de top te bereiken, werd er in het wielermilieu besmuikt gelachen. Zoveel klasse had hij immers niet. Maar Post had wel degelijk talent en hij ondersteunde dat met een authentiek ego, een indrukwekkend charisma, een onoverwinnelijk karakter, terwijl de discipline waarmee hij zijn vak uitoefende ongeëvenaard was. Peter Post werd met 65 overwinningen ‘de Koning van de Zesdaagse.’

Na zijn carrière werd Post ploegleider. Hij had een scherp oog voor kwaliteit en selecteerde renners en medewerkers die bereid waren op zijn manier te werken. Zo werden TI-Raleigh en Panasonic ploegen met de klasse en kwaliteit om de overwinningen aaneen te rijgen en de concurrerende formaties te doen sidderen. Dankzij ‘het systeem Post’ werden Jan Raas, Gerrie Knetemann, Joop Zoetemelk en vele anderen vedetten. Om dat te bereiken moest Post muren slechten, meningen overwinnen, omstanders schofferen en renners vernederen. Hij deed het allemaal omwille van zijn credo: winnen!

‘(…) karaktermens Peter Post groeide uit tot een fenomeen in de wielersport’

Fred van Slogteren schreef een groot aantal wielerboeken. Bij Just Publishers verschenen eerder Raas, de zwijgende legende en Jan Janssen, alleen het hoogste telde.

Specificaties
Formaat           13 x 21,5 cm
Omvang           ca. 300 pagina’s
Uitvoering       paperback
Extra                met fotokatern
ISBN                 97890 8975 5766
NUR                 480
Prijs                  € 20,00