Lex Harding: 50 jaar media en popcultuur – Ton van der Lee

Lex Harding: 50 jaar media en popcultuur – Ton van der Lee

In dit boek vertelt Lex Harding voor het eerst – én voor het laatst – zijn verhaal. Lex Harding, hij groeide van populairste discjockey van Nederland uit tot een van de meest succesvolle en invloedrijke media-ondernemers van ons land. Dit boek is een onthullende en persoonlijke terugblik op de carrière van een man, die al vijf decennia lang een groot stempel drukt op de popwereld en de media. Harding vertelt aan auteur Ton van der Lee openhartig over de belangrijkste mijlpalen in zijn carrière, zijn dilemma’s, de succesvolle ups, maar ook over de onvermijdelijke downs. Daarnaast komen ook sleutelfiguren uit zijn lange loopbaan aan het woord, zoals Erik de Zwart, Tineke de Nooij, Adam Curry, Wessel van Diepen en Rob Stenders.

Vanaf het midden van de jaren zestig gaf Lex Harding, geboren als Lodewijk den Hengst, in zijn radioprogramma’s al aan naar welke muziek het publiek moest luisteren en waarom. Hij werd in korte tijd een beeldbepalende en daarmee een van de invloedrijkste figuren binnen de Nederlandse popcultuur. 

Daarnaast maakt hij de Veronica Omroeporganisatie, samen met Rob Out, tot ‘s lands grootste omroep. Ook was hij de man achter legendarische muziekprogramma’s als Countdown en Nederland Muziekland. Zonder hem zouden veel Nederlandse artiesten nooit een ster zijn geworden. Maar hij is ook de man die twee generaties dj’s de weg wees, van Erik Zwart en Adam Curry tot Wessel van Diepen en Rob Stenders.

Met RTL Véronique gaf hij het startsein voor commerciële televisie in ons land. Lex Harding stond bovendien aan de wieg van Sky Radio en Radio 538, startte videoclipzender TMF, was eigenaar van dancezender Slam!FM en de oprichter van De Stichting Top 40. Met Slam!FM bood hij ook een podium aan beginnende dance deejays als Tiësto en Armin van Buuren die later wereldberoemd zouden worden. Hij groeide zo uit tot een van de meest succesvolle media-ondernemers van ons land.

Daarbij geeft hij een brede inkijk in de ontwikkelingen uit de afgelopen halve eeuw binnen de wereld van de Nederlandse popcultuur. En passant vertelt hij over zijn ontmoetingen met popfenomenen als Herman Brood, Doe Maar, Tina Turner, de Beach Boys en Mick Jagger.

Maar het boek laat ook de persoonlijke kant van Harding zien. Zo vertelt hij over zijn passie voor PopArt, verre en bijzondere reizen en zijn liefde voor tuinieren.

Lex Harding, uit alles blijkt dat hij er in zijn hele carrière altijd voor de volle 100% voor is gegaan. Ook nu nog, op zijn 73e. Niets meer doen, dat bestaat niet voor Lex. Lex Harding houdt niet op, nooit…

Schrijver en documentairemaker Ton van der Lee woonde en werkte decennialang over de hele wereld. Hij publiceerde 14 boeken en schreef over de periode dat hij drie jaar op een afgelegen plek in de woestijn van Namibië woonde, de bestseller Solitaire. Hij leerde Lex Harding kennen tijdens een gezamenlijke reis door Afrika. Voor dit boek voerde hij met Harding vele indringende gesprekken.

Luister hier naar een interview met Ton van der Lee op NPO Radio 1 over Lex Harding.

 

 

Specificaties
Uitvoering              paperback
Aantal pagina’s     336
ISBN                       97890 8975 653 4
Extra                      met veel uniek fotomateriaal uit Hardings persoonlijke collectie