Levenslang! – Mick van Wely

Levenslang! – Mick van Wely

Een schokkend boek over de allerzwaarste criminelen: zij die nooit meer vrij komen.

Voor hen betekent het vonnis ‘levenslang’ echt levenslang. Want ‘Levenslang’ is de zwaarste gevangenisstraf die de rechter in Nederland iemand kan opleggen. Levenslang betekent: zitten tot de dood. Hierin is ons land uniek in Europa.

Wie zijn die criminelen die nooit meer mogen terugkeren in de maatschappij? Welke afschuwelijke misdaden hebben deze mensen gepleegd? Wat doet het besef met hen dat ze alleen in een doodskist de bajes gaan verlaten? Auteur Mick van Wely begaf zich in de duistere wereld van moordenaars, verkrachters en drugshandelaren. Hij bezocht veroordeelden, maar ook slachtoffers en nabestaanden en liet ze hun verhaal doen.

Naast vier huiveringwekkend beschreven levenslang-cases bevat het boek een beschrijving van alle zaken sinds de invoering van de gevreesde straf in 1870. Van Wely besteedt veel aandacht aan de persoonlijkheid van de gestraften en de afwegingen die rechters en justitie maakten. Daarbij sprak hij uitgebreid met deskundigen, onder wie de specialist in levenslangzaken, advocaat Wim Anker.

Levenslang! leest als een thriller en schuwt diepgang niet. Het is een compleet journalistiek werk en tegelijk een uniek naslagwerk over de zwaarst denkbare straf.

‘Bloedstollend en tot nadenken stemmend’ – Crimezone

‘Scherp en verhelderend. Diepgravend speurwerk. Voor- en tegenstanders zijn van levenslang zijn tot het lezen van Van Wely’s boek veroordeeld.’ – De Telegraaf

‘Een zeer indrukwekkend boek. Vierhonderd pagina’s boordevol feiten en duiding.’ – Elsevier

‘Dit is een boek dat je niet meer weglegt!’ – Camilleri

‘Aan de hand van harde cijfers, nuchtere analyses en tot nadenken stemmende verhalen uit de rechtspraktijk schreef Mick van Wely een fascinerend boek over alle aspecten van levenslang. Ik vroeg me bij lezing met een gezonde jaloezie af: waarom ben ik zelf nooit aan zo’n boek begonnen? Dit is een boek dat geschreven moest worden!’ – Misdaadjournalist Peter R. de Vries in zijn voorwoord bij Levenslang.

Mick van Wely (1972) is misdaadjournalist bij De Telegraaf. Hij schreef eerder Verdoofd, verkracht en besmet over de Groninger hiv-affaire. In 2013 won hij, samen met toenmalige collega’s van DVHN De Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland.

Specificaties
Uitvoering             paperback
Aantal pagina’s    400
ISBN                      97890 8975 272 7