Vreemde vijanden – Helmut Ortner

Vreemde vijanden – Helmut Ortner

Berecht, veroordeeld en terechtgesteld.

Het proces tegen Sacco en Vanzetti is een van de meest spraakmakende in de rechtsgeschiedenis. Het geldt als een schoolvoorbeeld van vreemdelingenhaat en intolerantie. Het is de onthutsende geschiedenis van twee immigranten. Hun leven, hun strijd, hun terechtstelling en de nasleep van hun proces. Helmut schreef een schokkend boek over wat vreemdelingenhaat teweeg brengt, een boek met een grote actualiteitswaarde.

Criminelen overvallen in het Amerikaanse Bridgewater MA een geldtransport. Twee bewakers worden gedood en de daders vluchten met de buit. Kort daarna richt de aandacht van de politie zich op de landverhuizers Nicola Sacco en Bartholomeo Vanzetti. Ze komen uit Italië, zijn atheïst en hebben anarchistische sympathieën. Dat alles maakt ze in de ogen van de politie uiterst verdacht.

Ofschoon de bewijzen voor hun deelname aan de overval twijfelachtig zijn, worden de mannen aangeklaagd. De zaak wordt een mediahype. Tijdens een showproces worden Sacco en Vanzetti veroordeeld. Ondanks wereldwijde protesten wordt het vonnis voltrokken. Beiden sterven op de elektrische stoel.

Waren de mannen nu wel of niet schuldig? Of werden zij het slachtoffer van onderhuidse vreemdelingenhaat en klassejustitie? De zaak van Sacco en Vanzetti werd het onderwerp van boeken, films en documentaires en groeide uit tot een legende.

Ortners boek is verplichte leeskost voor iedereen die met andersdenkenden en buitenstaanders te maken heeft. En dat zijn we allemaal’ – Frankfurter Allgemeine.

Helmut Ortner (1950) is een autoriteit op gebied van waarheidsvinding en ethiek. Hij heeft een veelgeprezen oeuvre op zijn naam staan met vele vertalingen. Eerder verschenen bij Just Publishers het goed ontvangen Beulswerk (over de doodsstraf) en Moordenaar in toga (over nazi-rechter Roland Freisler).

Specificaties

Formaat              13,5 x 21 cm
Uitvoering           paperback
Omvang               ca. 288 pagina’s
ISBN                    97890 8975 5353
NUR                     339
Prijs                      €22,99
Verschijnt            mei 2023