‘Vertel dit toch aan niemand’ – Daniela Hooghiemstra en Dorine Hermans

‘Vertel dit toch aan niemand’ – Daniela Hooghiemstra en Dorine Hermans

‘Een indringend beeld van het leven aan het hof’ – Historisch Nieuwsblad

De afkomstige adellijke Henriëtte van de Poll (1853-1946) was vierenvijftig jaar lang hofdame van koningin Emma. Haar loyaliteit en de wens de koningin te dienen, gingen vóór alles, zelfs voor de liefde. Een familiedrama lag aan haar hofdienst ten grondslag.

Henriëtte schreef talloze brieven aan haar familie waarin ze, scherp observerend, verslag deed van haar leven ten paleize. Zij beschreef haarfijn de ingewikkelde omgangsvormen, de strijd om de koninklijke gunst en de psychologische oorlogsvoering tussen hoger en lager geplaatsten aan het hof. Met de brieven van Henriëtte als leidraad schetsen de auteurs een schitterend beeld van hoe het er ruim honderd jaar geleden aan het hof aan toeging.

In het tweede deel van het boek komen nazaten van de negentiende-eeuwse hofadel aan het woord. Henriëtte trouwde nooit en kreeg geen kinderen. Haar familie stierf uit. Niemand van hen maakte nog mee dat ‘burgers’ op een dag hun intrek in het paleis zouden nemen. Hermans en Hooghiemstra zochten de nazaten op van de negentiende eeuwse adellijke hofhouding die dat wel meemaakten. Zij vertellen hoe hun ‘huwelijk’ met de Oranjes op een scheiding is uitgelopen. Met verbazing kijken zij naar de ‘burgermeisjes’ die nu prinses heten.

Henriëttes beschrijving van het hofleven blijkt nog verrassend actueel. De vorst speelt nog steeds de rol van majesteit en hovelingen helpen om die voorstelling draaiende te houden. De ‘cast’ aan het hof is veranderd, maar het spel is hetzelfde gebleven.

‘Ik vind het echt een geweldig boek, en dat zeg ik niet vaak.’ – Peter van der in Vorst in RTL Boulevard

‘Een heerlijk boek! Al die inside informatie vond ik om te smullen.’

‘Genoten van dit boek! Het is prettig geschreven en geeft je het gevoel er bij te zijn als Henriette haar verhalen vertelt.’

‘Een zeer goed geschreven boek. (…) een eerlijk en objectief beeld over het hof en haar omgangsregels die toen en nu nog steeds gelden. Met interessante wetenswaardigheden.’

Dorine Hermans (1959) en Daniela Hooghiemstra (1967) zijn beiden historica. Ze publiceren regelmatig over het Koninklijk Huis in onder meer NRC Handelsblad en De Volkskrant.

Specificaties
Formaat              13,5 x 21,5 cm
Uitvoering           paperback
Omvang               ca. 244 pagina’s
ISBN                     97890 8975 5452
NUR                     680
Prijs                      €21,99
Verschijnt            juli 2023