Studio Vandersteen, Ronald Grossey

Studio Vandersteen, Ronald Grossey

Willy Vandersteen (1913 – 1990) is de beroemdste Vlaamse striptekenaar. De vele stripseries die hij bedacht en waaraan hij werkte behoren tot de bekendste die in de Lage Landen.  Geen boek weet de mens Vandersteen zo raak te typeren als Studio Vandersteen. De geestelijk vader van Suske en Wiske wordt een mens van vlees en bloed.

In 1947 schreef en tekende Vandersteen aan diverse stripseries tegelijkertijd, waarvan twee op dagelijkse basis: Suske en Wiske en De Familie Snoek. Zijn ongebreidelde fantasie en enorme werkkracht zorgden er spoedig voor dat hij moest uitkijken naar professionele medewerkers. Met de start van de succesvolle reeksen Bessy en De Rode Ridder begon hij in de jaren ’50, naar het voorbeeld van Kuifje-tekenaar Hergé, zijn stripimperium uit te bouwen.

Bekende tekenaars van Studio Vandersteen waren o.a. Karel Verschuere, Frank Sels, Karel Biddeloo, Merho, Paul Geerts en Eduard en Eric de Rop. De Studio werd een begrip en produceerde legendarische stripseries. Het waren de jaren van erkenning en financieel succes. Er was echter ook kritiek, want voor velen was Studio Vandersteen een ‘fabriek’ geworden. In de jaren ’70 zette het langzaam verval in.

Stripdeskundige Ronald Grossey schreef een boeiende, wellicht definitieve monografie over de tientallen vakmensen die samen vele jaren Studio Vandersteen vormden. Het is een verhaal over hun creativiteit, successen en vriendschap, maar ook over hun teleurstellingen en conflicten. Kortom, een kroniek van inkt, lachsalvo’s, zweet en tranen. Grossey komt tot een scherp beeld van de man om wie het allemaal draaide: Willy Vandersteen.

Nederlandse Stripschapsprijs voor bijzondere verdienste. Nu herzien en uitgebreid.

Ronald Grossey (1956) was medewerker bij de stripbladen Kuifje en Robbedoes en hoofdredacteur van Het Suske en Wiske weekblad. Hij schreef o.a. voor Knack Focus, Humo en De Standaard.

Specificaties
Formaat           15 x 23 cm
Omvang           ca. 500 pagina’s
Uitvoering       paperback
Extra                met kleurenkatern
ISBN                97890 8975 5063
NUR                 360 / 680
Prijs                  € 27,99