Rare kwasten – Bert Voskuil

Rare kwasten – Bert Voskuil

Bert Voskuil is besmet met het kunstvirus. Hij raakt hij niet uitverteld over de schilderkunst die hem zo mateloos boeit.

Rare kwasten een must voor elke kunstliefhebber: een verrassend boek boordevol petit histoire. Want bij alle schilders is wel een steekje los dat ze tot rare kwasten maakt. Zonder dat zouden ze niet al die prachtige kunst hebben kunnen creëren.

Waarom schilderde Holbein de jongere zo’n geflatteerd portret van de foeilelijke prinses Anna van Kleef? En waarom verbrandde Botticelli enkele van zijn schilderijen op de brandstapel van een gefrustreerde monnik? Waarom wilde Vermeers schoonmoeder niet dat haar dochter met hem trouwde?

Hoe kwam de Haarlemmer Gerrit Berckheyde ertoe om een portret van een Duitse overledene op zijn eigen doodshemd te penselen? Waarom werd de moordenaar Caravaggio die zo’n ommekeer in de schilderkunst veroorzaakte, toch weer door de paus in genade aangenomen?

Hoe kon Monet terwijl hij al vrijwel blind was, nog zijn prachtige waterlelies blijven schilderen? En waarom haatte Mondriaan de kleur groen?

De antwoorden op al die vragen leverden wonderlijke, grappige en ontroerende verhalen uit de geschiedenis van de schilderkunst. Bert Voskuil verzamelde ze en bundelde ze in Rare Kwasten. Deze wonderlijke verhalen verdienen het om op kaartjes naast de schilderijen te hangen. Want schilderijen met een verhaal hebben meerwaarde…

Journalist Bert Voskuil werkte voor Libelle en Nieuwe Revu. Hij is auteur van verschillende boeken, waaronder Verfstreken en Meestervervalsers. In zijn vrije tijd is Voskuil een frequent museumbezoeker.

Specificaties

Formaat              13,5 x 21 cm
Uitvoering           paperback
Omvang               ca. 240 pagina’s
ISBN                     97890 8975 4950
NUR                     640
Prijs                      €16,95
Verschijnt            juni 2023