Onze jongens in Indië: de geschiedenis van een peloton – J. Zwaan

Onze jongens in Indië: de geschiedenis van een peloton – J. Zwaan

Indië-veteraan Jaap Zwaan schetst in dit boek een authentiek beeld van de ontnuchterende werkelijkheid van onze laatste oorlog.

Op Java, in de diepdonkere tropennacht, ligt in 1946 een peloton jongens. Jaap, René, Piet, Wim, Jan, zonen van Hollandse ouders. Ze zijn allen soldaat, ingedeeld bij de 7 December-divisie die tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië de orde moet bewaren.

Direct na de schrale oorlogsjaren, nooit ver van huis geweest, worden deze jongens aan de andere kant van de wereld ingezet in een exotisch en broeierig oord vol spanning, mooie meisjes, drank en feesten. Maar buiten wacht hen een ongrijpbare, vaak onzichtbare tegenstander, Indonesische vrijheidsstrijders die fel en gedreven opkomen voor de onafhankelijkheid van hun land.

De jonge soldaten van het peloton vieren feest én zijn verlammend bang. Ze grijpen de wapens, strijden blindelings en hard, zonder medeleven met de inheemse bevolking. Aan beide zijden vallen doden. De Hollanders nemen wreed en nietsontziend revanche. Maar dan duikt de gewetensnood op. Deze begint sommigen parten te spelen.

Auteur Jaap Zwaan was zelf één van die soldaten. Hij stelde het peloton van Onze jongens in Indië samen uit de jongens met wie hij zélf ten strijde trok. Daarbij verzwijgt hij niets van de soms kwalijke rol die de Nederlanders in voormalig Nederlands-Indië speelden, maar hij kweekt ook een zeker begrip voor de dingen die gebeurden, gebaseerd op machteloosheid en onwetendheid. Martin Zwaan, zoon van de auteur, schreef een nawoord.

Jaap Zwaan was archivaris bij het NIOD en schreef verschillende boeken. Hij overleed in 2005.

Specificaties
Uitvoering            paperback
Aantal pagina’s   ca. 256
ISBN                     97890 8975 889 7
Extra’s                  met foto’s