Klinkhamer, de biografie – Martijn Meijer

Klinkhamer, de biografie – Martijn Meijer

NRC Handelsblad schreef op 17 april 2012 in de recensie van het solotoneelstuk over zijn leven: ‘Klinkhamer is een held.’ Richard Klinkhamer (1937-2016) was een omstreden auteur. Het begon in 1983 met zijn rauwe debuut Gehoorzaam als een hond, over zijn tijd in het Franse Vreemdelingenlegioen. De meeste ophef veroorzaakte Woensdag gehaktdag (2007), waarin hij beschreef hoe hij zijn vrouw tijdens een ruzie doodsloeg en daar negen jaar later voor in de gevangenis belandde. In de media werd hij neergezet als een gewetenloze man die met zijn misdaad aandacht wilde trekken.

Dat er veel meer over Klinkhamer te vertellen valt, blijkt uit deze biografie. Het is het verhaal van een eenling die vanaf zijn vroegste jeugd moest vechten om te overleven. Na een half leven ploeteren als slager, zeeman, hotelhouder, vader en kleine crimineel vond hij een uitweg in de literatuur. Hij begon met schrijven, trouwde met zijn grote liefde en leefde in welstand – tot het noodlot hem inhaalde.

Klinkhamer droeg een pantser en toonde zelden wat daarachter zat. Tegenover zijn biograaf Martijn Meijer liet hij zijn reserve varen. Tijdens de vele gesprekken die ze voerden, bleek Klinkhamer een man van tegenstellingen: provocerend en barbaars, maar ook empathisch en beschaafd. Dat maakte hem tot een figuur met vele gezichten die ook na zijn dood veel mensen blijft fascineren. De biografie van Martijn Meijer bevat veel belangrijke nieuwe gegevens.

‘Als Klinkhamer een beest is, dan een dat een pen kan vasthouden.’ – De Volkskrant

‘(…) veel nieuwe informatie. Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van de literatuur en misdaad.’ – Misdaadjournalist.nl

Martijn Meijer (1974) is filosoof en schrijver. In 2014 verscheen zijn goed ontvangen essaybundel Moeilijk te geloven dat ik echt besta. www.martijnmeijer.com

Specificaties
Uitvoering             paperback
Aantal pagina’s    288
ISBN                      97890 8975 058 7
Extra                      met fotokatern