Het kartel van de narcos: de opkomst en ondergang van de Colombiaanse cocaïnebaronnen – Nico Verbeek

Het kartel van de narcos, de opkomst en ondergang van de Colombiaanse cocaïnebaronnen – Nico Verbeek

Dit is het ware en ongecensureerde verhaal over de machthebbers van de narcoticakartels. De corrumperende macht van de narco’s, de Colombiaanse drugsbaronnen bepaalde het leven van verschillende generaties Colombianen. In Medellín en omstreken werden deze nieuwe rijken de mágicos genoemd, de duivelskunstenaars.

Drugsbaron Pablo Escobar groeide in Colombia en ver daarbuiten uit tot een ware volkslegende. Onder zijn leiding werden de jeugdbendes uit de marginale wijken van Medellín omgevormd tot een leger van huurmoordenaars. Hiermee begon Escobar een drugsoorlog die drie opeenvolgende presidenten aan het wankelen bracht.

Naast Pablo Escobar was er Gonzalo Rodríguez Gacha. Onder de bijnaam De Mexicaan begon hij als eenvoudige pistolero zijn criminele loopbaan in de smaragd-mijnen van Boyacá. Gacha werd de grootste en meest gewelddadige drugsbaron van allemaal.

En Carlos Lehder, van Colombiaans-Duitse afkomst, was ongetwijfeld de kleurrijkste drugsbaron. Hij bouwde een eiland van de Bahama’s om tot een waar cocaïne-paradijs, van waaruit hij het Amerikaanse vasteland met drugs overspoelde.

De drugshandel ging ook na het verdwijnen deze mannen gewoon door. Maar geen van de nieuwe capo’s wist ooit de naam te krijgen van deze legendes uit het verleden, de werkelijke ‘baronnen van de cocaïne’.

Dit boek vertelt het schokkende verhaal van de generatie topcriminelen die er gedurende decennia in slaagden hun wil op te leggen aan een compleet land en er voor zorgden dat Colombia te boek kwam te staan als het meest gewelddadige land ter wereld.

Journalist Nico Verbeek (1961) woont al vele jaren in Medellín, Colombia. Hij was getuige van de opkomst van de drugskartels.

 

Specificaties
Formaat           13.5 x 21 cm
Omvang           258 pagina’s
Uitvoering       paperback
ISBN                 97890 8975 8347
NUR                 339
Prijs                  € 20,00