Drugsbaron, het bizarre leven van Janus van Wesenbeeck – Vico Olling

Drugsbaron, het bizarre leven van Janus van Wesenbeeck

Janus van Wesenbeeck stond model voor Ferry Bouman uit de Netflixserie Undercover. In dit boek vertelt Van Wesenbeeck het ware verhaal. In Nederland wordt hij de ‘Don van het Zuiden’ genoemd. De Belgische justitie noemt hem in 2011 de leider van het grootste drugskartel van de Benelux.

Drie jaar lang is Janus van Wesenbeeck (1961) het doelwit geweest van een grote undercoveroperatie, opgezet door de Belgische politie. Die politieactie vormt de basis voor de populaire Netflix-serie Undercover met de Nederlandse acteur Frank Lammers in de rol van Ferry Bouman, een op de camping bivakkerende drugscrimineel.

Deze biografie vertelt voor het eerst het ware verhaal van Janus van Wesenbeeck. Hij brengt zijn jeugd door op het beruchte Eindhovense woonwagenkamp Doolplein om uiteindelijk uit te groeien tot een van de grootste drugssmokkelaars ter wereld. Zijn organisatie stuurde Janus aan vanaf een camping in Lommel, een plaatsje op de grens van Nederland en België.

Daarnaast biedt Drugsbaron een boeiende blik in de ontoegankelijke wereld van de woonwagenbewoners. Hoe de armoe van de jaren zestig voor een aantal van hen, dankzij de hasjsmokkel, plaatsmaakte voor het grote geld. In dit boek vertelt Janus ‘Ferry Bouman’ van Wesenbeeck hoe het allemaal echt in elkaar stak. Hij neemt geen blad voor de mond.

(Fragment) Janus kijkt rond in de kamer waar we aan de eettafel zitten met onze kopjes koffie. ‘Vroeger zaten hier mensen met telmachines, 24 uur per dag. Dat ging zo hard. We zijn ook alles weer kwijtgeraakt hoor, zo is het ook. Het was gewoon te veel.’

Vico Olling (1971) was vele jaren chef misdaad bij Panorama. Eerder verschenen De Kouwe Ouwe, Bij de Neus en Martin H. Van Martin H. is voor Videoland een documentaire gemaakt. Ook werkte Olling mee aan de docu De IRT Affaire die te zien is op Amazon Prime.

Specificaties
Formaat           15 x 23 cm
Omvang           ca. 300 pagina’s
Uitvoering       paperback
Extra                met fotokatern
ISBN                 97890 8975 0228
NUR                 339
Prijs                  € 24,99
Verschijnt       maart 2024