De zin van het leven ben je zelf – Anton Slotboom

De zin van het leven ben je zelf: het compromisloze bestaan van Jules Deelder – Anton Slotboom

‘Mensen zeggen: je moet niet denken dat je bijzonder bent.
Nou, dat denk ik niet. Dat weet ik wel zeker’
– J.A. Deelder (1944-2019)

‘Ik zeg altijd maar: beter opbranden, dan uitdoven.’ Jules Deelder hield zich aan zijn eigen woorden. De Rotterdamse dichter leidde tot het allerlaatst een adembenemend leven. Vlak na de grootse viering van zijn vijfenzeventigste verjaardag overleed hij, volkomen onverwacht, in de laatste maand van 2019. Tot in het weekend voor zijn overlijden had hij nog op het podium gestaan. Dit eerste boek over het voltooide leven van Jules Deelder vertelt het levensverhaal van de befaamde dichter en nachtburgemeester. 

Aan de hand van interviews, fragmenten, gesprekken met betrokkenen en uitgeplozen archieven reconstrueert de Rotterdamse journalist Anton Slotboom het leven van de beroemdste dichter van Nederland. Met medewerking van Bart Chabot, Hugo Borst, Kamagurka, Loes Luca, John Buijsman, Benjamin Herman, Boris van der Lek en vele anderen komt diens compromisloze bestaan tot leven en schijnt er nieuw licht op zijn oeuvre.

De zin van het leven ben je zelf toont hoe Deelder in de jaren zestig razendsnel naam maakte dankzij een spraakmakend optreden in het Amsterdamse (!) Carré en hoe hij daarna als dichter én nachtburgemeester talloze bijzondere momenten beleefde. Van een Rotterdamse nacht met Jimi Hendrix tot het meesmokkelen van drugs naar Colombia in plaats van andersom. En van bespuugd en beschimpt worden door een horde woedende punks tot opgesloten zitten in een Engelse gevangenis.

Auteur Anton Slotboom was in december 2019 al een jaar bezig met het schrijven van dit boek toen een week na het inleveren van het manuscript, op 19 december 2019 om 10:19 uur, de telefoon ging. Het nieuws dat werd medegedeeld kwam bij Slotboom hard aan: Deelder bleek te zijn overleden. ,,Ik was geschokt. Met het schrijven was ik al klaar, maar ik besloot meteen: ik ga weer aan de slag. Want dit boek was al een eerbetoon, maar na zijn dood moest het dat nog nadrukkelijker worden. Een eerbetoon aan een compromisloos leven, dat voor zoveel mensen zoveel betekende en ook zal blijven betekenen.”

De titel De zin van het leven ben je zelf is een citaat van Deelder. Veel van zijn eigenzinnige levenswijsheden komen voor in het boek. Wie school er achter dichtregels als ‘de omgeving van de mens is de medemens’ en ‘binnen de perken zijn de mogelijkheden even onbeperkt als daarbuiten’? En waarom werd Deelder eigenlijk zoals hij werd: volslagen eigenzinnig en totaal onverstoorbaar?

 Journalist Anton Slotboom (1980) voelt zich al sinds zijn jeugd verbonden met Jules Deelder. Net als Deelder is hij Spartaan, en als Rotterdammer is hij net zo trots op zijn stad. Ze hebben allebei bij RTV Rijnmond gewerkt (Slotboom doet dat nog steeds). Voor zijn werk als journalist heeft Slotboom Deelder met regelmaat geïnterviewd, meestal bij belangrijke gebeurtenissen in zijn leven.

Naast zijn werkzaamheden bij radio en tv voor Rijnmond schrijft hij voor het AD. Slotboom schreef eerder de biografie van de Rotterdamse partygoeroe Ted Langenbach. Zijn meest recente boek, over voetbal in de Eerste Wereldoorlog, werd door Staantribune uitgeroepen tot één van de beste voetbalboeken van 2018. Dat boek kreeg van Voetbal International bovendien 4 van de 5 sterren. NRC Handelsblad noemde Slotboom in 2016 ‘bestsellerauteur ter plaatse’.

Specificaties
Uitvoering            paperback
Aantal pagina’s   350
ISBN                     97890 8975 079 2
Extra                     fotokatern