De affaire Sanders, spionage en intriges in herrijzend Nederland – Gerard Aalders en Coen Hilbrink

De affaire Sanders, spionage en intriges in herrijzend Nederland

Gerard Aalders en Coen Hilbrink

Met uitgebreid voorwoord over de enorme tegenwerking die beide auteurs ondervonden om dit boek te laten verschijnen. De Affaire Sanders trok reeds voor publicatie de aandacht van de nationale en internationale pers vanwege de spraakmakende onthulling van het NSDAP-lidmaatschap van prins Bernhard.

Op 5 mei 1945 begint een roerige periode in de Nederlandse geschiedenis, die wat betreft politieke manipulatie ongeëvenaard is. Premier Beel, collaborateur van der Waals, vastgoedondernemer Zwolsman, prins Bernhard, verzetsman King Kong, crimineel Riphagen en dubbelspion Leonie Brandt zijn mensen die prominent in beeld komen in deze woelige tijd. Zij spelen een rol in een reeks geruchtmakende schandalen en politieke affaires. Hoewel de landelijke pers uitgebreid onderzoek doet, blijft de ware toedracht schimmig.

Door een toeval raakt Willem Sanders in de naoorlogse poel van intriges, gekuip en gekonkel verzeild. Zijn rol als chef van de Dienst Opsporing van het Bureau Nationale Veiligheid – voorloper van de Binnenlandse Veiligheidsdienst – is nooit opgehelderd. De wijze waarop Sanders het veld moest ruimen is even abrupt als intrigerend. De krachten die hierbij een rol speelden komen uitgebreid in dit boek aan de orde.

Historici Aalders en Hilbrink schreven een fascinerend boek over deze onrustige periode: smeuïge verhalen over corruptie, spionage en misdaad in het naoorlogse Nederland.

De affaire Sanders leest als een thriller. De werkelijkheid blijkt ook hier spannender dan de beste fictie.’

Gerard Aalders schreef over kartels, de Bilderbergconferenties, inlichtingendiensten en economische oorlogvoering. Eerder verschenen spraakmakende boeken als Wilhelmina, fictie en werkelijkheid en de bestsellers Bernhard, alles was anders en het schokkende Oranje Zwartboek.

Coen Hilbrink publiceerde een aantal studies over illegaliteit en collaboratie tijdens de Duitse bezetting, waaronder het standaardwerk De illegalen en In het belang van het Nederlandse volk…’

Specificaties
Formaat           15 x 23 cm
Omvang           ca. 350 pagina’s
Uitvoering       paperback
ISBN                 97890 8975 0129
NUR                 680
Prijs                  € 24,50
Verschijnt        februari 2024