Oorlogsouders – Isabel van Boetzelaer

Oorlogsouders – Isabel van Boetzelaer

Isabel, barones van Boetzelaer schreef een boek over haar beide ouders. Bij verschijnen van de eerste druk werd Oorlogsouders lovend ontvangen. Na een aantal maanden bleek echter dat de auteur niet op de hoogte was van belangrijke informatie over haar familiegeschiedenis. Hiertoe heeft ze aanvullend onderzoek gedaan. Deze is verwerkt in nieuwe hoofdstukken van deze editie. 

Eind jaren dertig raakt Willem, baron van Boetzelaer in pro-Duitse invloedssferen. Tijdens de oorlog neemt hij dienst bij de Waffen SS. Hij strijdt tegen de Russen. Terug in Nederland aanvaardt hij een rechercheursbaan bij de Haagse politie – met vreselijke consequenties. Na de oorlog wordt Willem ter dood veroordeeld, later omgezet in levenslang.

Ingrid, baronesse von der Recke, groeit op in een welstandig Pruissisch gezin. Aan het einde van de oorlog onderneemt ze een bizarre vlucht. Ingrid belandt in Amerikaanse en vervolgens in Russische gevangenschap. Tijdens de communistische bezetting raakt haar familie alle bezittingen kwijt, waaronder het stamslot, en vervalt jarenlang in armoede.  

Wanneer Willem (pas vrijgekomen in 1957) en Ingrid elkaar ontmoeten zijn beiden zwaar getekend door hun belevenissen in en na de oorlog. Samen trachten ze, gebukt onder hun verleden en omringd door een hen vijandige wereld, een nieuw bestaan op te bouwen. 

Isabel van Boetzelaer, enig kind van Willem en Ingrid, ervaart dat het verleden van haar ouders ook haar pijn doet. Ze begint een speurtocht naar wat Willem heeft bezield zo hardnekkig aan de verkeerde kant te staan. Ook stuit ze op de ongelooflijke avonturen van haar moeder tijdens de oorlog. Hoe slaagden Willem en Ingrid er in samen de trauma’s uit hun verleden en heden te verwerken? Oorlogsouders is spannend en vaak aangrijpend, geschreven door een geboren verteller. 

Isabel van Boetzelaer (1961) danste bij het Nationale Ballet. Een rugblessure zorgde ervoor dat ze het roer moest omgooien. Na een studie communicatiewetenschappen en een periode in de reiswereld verzorgt ze nu trainingen in de Duitse taal en personal language coaching. 

Specificaties
Uitvoering             paperback
Aantal pagina’s    302
ISBN                      97890 8975 922 1
Extra                      met fotokatern