De achtste zonnebloemen – Pauline Vijverberg

De achtste zonnebloemen – Pauline Vijverberg

Vincent van Gogh schilderde zeven versies van de zonnebloemen. Gaf hij een achtste schilderij mee aan zijn broer Cornelis? Duikt vele jaren later in Zuid-Afrika een nieuw zonnebloemen-schilderij op?

Cornelis van Gogh vertrekt naar Zuid-Afrika in het jaar dat Vincent zijn zonnebloemenserie schilderde. Op een feest in Pretoria ontmoet hij de entomoloog Jacobus Swierstra. Daar maakt hij ook kennis met de zusjes Niesje en Geesje Kwak – model voor de kimono-schilderijen van George Breitner. Zij zijn net als Cor en Jacobus naar de Transvaal geëmigreerd in de hoop op een betere toekomst. Maar dan breekt de oorlog uit. Cor geeft zijn huisraad in bewaring bij het museum waar Jacobus Swierstra werkt.

Vele jaren later: emigrantendochter Aafke, de dochter van Niesje, keert terug naar Zuid-Afrika om voor haar zieke vader te zorgen. Ze gaat op zoek naar het schilderij dat vroeger bij haar thuis hing: de vaas met zonnebloemen. Het is haar belangrijkste en dierbaarste herinnering aan haar vroeg overleden moeder.

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de grote emigratiegolf van Nederlanders naar Zuid-Afrika aan het einde begin van de 19e eeuw, afgewisseld met die van de jaren vijftig. Het leest als een liefdesbrief over vriendschap en verlies, over de kracht van herinneringen, over de kunst om gelukkig te leven.

Fragment: ‘Ik keek naar het schilderij. Een explosie van licht. Drie kleuren geel. Met op de achtergrond Pruisisch blauw. Ik herinner me nu weer alles: de lijnolie-geur van vers gemengde verf, het geluid van de kwastharen over het canvas, schurend bij weinig verf, lispelend bij meer.’

Pauline Vijverberg debuteerde in 2010 met Alexine. Ze is de auteur van Het suikervogeltje en Onder de vlinderboom. Haar boeken gaan over krachtige vrouwen in Afrika en in Nederland en zijn gebaseerd op historische gebeurtenissen. Pauline Vijverberg woont in Johannesburg.

Specificaties
Uitvoering           paperback
Aantal pagina’s  366
ISBN                    97890 8975 769 2