Couchsurfing in Iran – Stephan Orth

Couchsurfing in Iran – Stephan Orth

Officieel is het verboden. Toch trekt Stephan Orth al couchsurfend dwars door Iran, slaapt op tientallen Perzische tapijtjes en beleeft vreemde avonturen. Voorbeelden zijn een bikinifeest in de pelgrimstad Mashhad, een overnachting naast de kerncentrale van Bushehr, een geheime SM-bijeenkomst in Teheran – in Iran beleeft Stephan Orth avonturen die geen enkele reisorganisatie ooit op zijn programma zal zetten. Als couchsurfer verruilt hij hotelkamers voor privéhuizen en leert ondertussen een land kennen dat heel anders blijkt dan het clichébeeld van het land uit de as van het kwaad. Want de Iraniërs zijn niet alleen ongelofelijk gastvrij, maar ook heel goed in staat de moellahs bij de neus te nemen.

Achter gesloten deuren gaan de sluiers af en verdwijnt ook de angst voor de religieuze zedenmeesters. Of het nu een slemppartij is met een Perzische prins of een huiskamerdate met een voltallige familie, of hij in een stinkende smokkelaarsbus reist of in een piepklein autootje: elke ontmoeting is als een nieuw stukje waarmee de puzzel van het land op zijn plaats valt. Een land dat in het echt heel anders is dan de clichés doen vermoeden. Tot slot worden er twee geheimen onthuld: hoe je in de apotheek wodka koopt en waarom men zo dol is op de popgroep Modern Talking.

‘Couchsurfing in Iran is een meeslepend boek over de kleine vrijheden en grote verlangens van de Iraniërs.’

Stephan Orth (1979) werkt als redacteur voor de reisbijlage van Spiegel Online. Sinds een aantal jaren trekt hij al couchsurfend de wereld over. Hij logeerde in meer dan dertig landen bij mensen thuis. Ook zelf had hij mensen uit de hele wereld op zijn eigen bank te gast. Orth werd voor zijn reportages meerdere malen bekroond met de Columbusprijs.

‘Stephan Orth verstaat de kunst landen en volken tot leven te laten komen voor de lezer.’
– Westdeutsche Allgemeine Zeitung

Specificaties
Uitvoering             paperback met flappen
Aantal pagina’s     240 (plus twee dikke katernen kleurenfoto’s)
ISBN                       9789089758217